İnşaat Mühendisliğindeki Gelişmeler Konferansı – ACE 2014

ACE konferanslarının onbirincisi 21-25 ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’da, İTÜ Maslak kampusunda gerçekleştirildi. ACE Konferansları yapı malzemeleri, yapım yönetimi, jeoteknik, hidrolik, mekanik, betonarme yapılar, yapısal çelik ve ahşap yapılar, taşıyıcı sistem analizi ve taşıma konularındaki gelişmeleri paylaşmak üzere düzenleniyor.

POLARKON İzmir Adnan Menderes Havalimanının tasarımını, üretimini ve montajını gerçekleştirdiği çelik kafes tonoz kabuk yapı TUCSA Yapısal Çelik Derneği tarafından 2014 yılında yapısal çelik yapı ödülü ile onurlandırılmıştı.

POLARKON’un teknk yetkilisi İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Faik ULUSOY sözkonusu yapının gerçekleştirilme sürecini anlattı.

Sunulan bildiriyi şöyle özetleyebiliriz:

Tonoz kabuk montajında geçici taşıyıcı olarak,hassas ölçülerde mastar oluşturan uzay kafes sisteminin kullanılmış olması önemli bir yeniliktir.

Kafes kabuk birleşimlerinin cıvata görünmeyecek biçimde cnc ve özel kesme yöntemi ile çözümlenmiş olması da yapım teknolojisinde özgün bir katkı niteliğindedir.

POLARKON 200m uzunluğunda ve 74m açıklıklı tonoz yapının yatay yüklerini karşılamak üzere yapılan gergideki gerilimin gerçek zamanlı izlemesi gergilere yerleştirilen yük sensörü (load cell) ile gerçekleştirildiği anlatıldı. Yazılımı POLARKON tarafından hazırlanan bu sistem kongre hedefine uygun olarak, çağdaş gelişmeler kapsamında olan Yapı Sağlığı İzleme (Structural Heaalth Monitoring) gerçekleştirildi. Bu sistemin uygulamaya koyulması da mühendislikte gelişmiş, önemli bir teknoloji katkısıdır.

TOP